Thursday, 12 April 2012

How I Met Your Dad (this entry is for my future kids who don't exist yet)

Assalamualaikum semua dan selamat tengahari. Mintak maaf pada pembaca pembaca antarabangsa yang mungkin tidak faham dengan tulisan saya pada entry kali ini. Tu la, sape suruh tak pandai BM. hehe. Entah kenapa hari jumaat yang mulia ni membuat saya terinspirasi untuk menulis dalam bahasa ibunda yang tercinta. Sebenarnye hari ini saya cube untuk berkongsi satu pengalaman bagaimanan nak mengorat awek. Teknik ini bukanlah daripada hasil kajian saintis yang terbukti mujarabnya tetapi sekadar dari pengalaman hidup yang dirasakan cukup berguna. Omputeh kata, this is based on a true story. Jadi kalau anda nak mencube teknik mengorat ini lepas tu tak jadi, janganlah salahkan saya, salahkan diri sendiri yang tak pandai mengorat. hehew.

Begini ya, sewaktu saya baru masuk matric uia pj dulu, saya baru di-dumpkan dan di-friend-zone-kan oleh ex-boypren yang agak sengal lalu saya pun patah hati waktu itu. Sebab tu lah saya tak galakkan adik-adik bercinta waktu sekolah, membazir masa saja murid murid. Lebih afdhol tumpu pada pelajaran je! Anyways, berbalik pada waktu saya di matric. Saya menjadi keras hati waktu itu dan agak membenci lelaki. Bile ade lelaki yang datang nak mengurat, saya permainkan saja kerana perasaan nak membalas dendam terhadap lelaki tu agak membuak-buak. Saya jadi seperti seorang player kejap. Kejap je la tapi. Sebab saya ni tak pandai sangat nak jadi kejam. Dan saya tidaklah sampai mematahkan hati sesiapa kerana lelaki-lelaki yang megurat saya tu pun sumenye bukan serius. Mereka ni spesies yang mengurat sekadar untuk nak ade awek, bukan nak dibuat isteri. Jadi saya terus berkeras hati dan menepis segala ayat-ayat manis(manis keww?) dari sang lelaki.

Tiba pada suatu hari, saya dapat satu sms daripada seorang jejaka..pada mulenye saya tidak tahu siapakah gerangan mamat yg meng-sms saya ni sehingga die memberitahu saya namanye. Shafiq atau nama panggilannye Fiq, merupakan studiomate saya waktu matric dulu tapi die senior saya setahun jagung. Kami tak pernah bertegur pun dalam studio kerana kami memang pemalu begitu. hehew. Lalu kami pun mule bersms dan saya dapat merasakan die ikhlas mahu berkawan dengan saya. Die seorang lelaki yang agak reserved(bukan maksudnye ditempah ye, tapi maksudnye disini ialah die nampak serius, kurang bersosial dan dalam dunianya sendiri) Tak seperti lelaki lain yang kepoh dan seperti mintak pelempang. Jadi saya pun layankan sms-nya. Selepas beberape minggu mengenali satu sama lain dengan lebih dekat melalui sms, saya mula rase selesa dengan karakternye dan percaya die boleh menjadi kawan yang baik. Kami tak banyak persamaan dan itu yang membuatkan saya tertarik. Walau kami mempunyai terlalu banyak perbezaan, namun terdapat satu titik keserasian yang kami cari. Kalau nak diumpamakan kami ni bangunan, die ni ibarat bangunan Istana Kenangan, saya ni pula ibarat bangunan Muzium Gugenheim.

Ok sambung balik cerita tadi, sedang seronok berkawan dan bersms, pada satu mase ni die tidak meng-sms saya lagi atau membalas sms saya. Keadaan ini membuatkan saya hairan, adakah die sudah tidak sudi berkawan dengan saya? Saya begitu tertanya2..adakah die sakit? atau barangkali die busy, saya pun terus menunggu..2 minggu berlalu, kemudian die meng-sms saya kembali..terubat rindu dihati walaupun saya hanye status berkawan dengan die pada waktu itu. Tapi saya mula sedar.. kalau betul die hanya kawan pada saya, saya tidak mungkin akan rase perasaan yang saya rase pada waktu itu. nampak sangat kantoi.

Lepas dah bertahun kenal baru die bagitau saya pasal teknik 2 minggu tu. hampeh betol. Mana belajar ntah die ni. Namun peristiwa ini sentiasa dijadikan bahan gurau senda yang sangat evergreen.

5 tahun berlalu..tak sangka mamat yang gune teknik 2 minggu nak mengurat saya tu akhirnya dah nak jadi suami saya tak lame lagi. Sebenarnye, bukan teknik 2 minggu tu yang buat saya jatuh hati padanya, tapi mmg telah tertulis oleh Allah s.w.t bahawa dialah jodoh yang saya cari selama ni.

:)

23 comments:

  1. haha cute je ur stories..but ur situation ms nk msk matrix tu sama je dgn me..ngehngeh2..

    ReplyDelete
  2. yeayy, malay entry. :) tapi kan teknik tu memang berkesan la. lagi-lagi nak tau kita ni ada perasaan kat dia ke tak sebenarnya kan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, thats true. tu la care die tau yg i dah syok kat die dulu..hampeh tol! huhu

      Delete
  3. kiranya selama 2 minggu tu, aishah tnggu tanpa hntr sms kt dia la ek?seksa tu..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sy rase sy ade msg jgk die time tu tp die sengaje tanak reply. part of the technique la tu. lol

      Delete
  4. sister,
    I don't believe in 'couple' in Islam.
    if 2 people meet, the 3rd will always be syaitaan
    and it is one thing that can expose you and bring you closer to zina
    I think this post actually encourages other sisters out there to go ahead and go get a boyfriend, and it inadvertently spreads the message that having boyfriends are hip and cool and totally okay..
    I respect you a lot as you are one of the few hijabistas that covers her awraah properly, but in writing this post, I think you have spread the wrong message entirely for the sisters who look up to you.
    I don't mean to be harsh or pedantic or overly rigid, but Allah has set certain boundaries, and couple before marriage is definitely forbidden.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sister, first of all, thank you for the reminder:) though I would've appreciated it more if you wrote this to me in private. I too did not plan to 'couple' in the first place, as you put it. I have been unfortunate that my relationship started of that way and I am not here to 'promote' coupling. this is just me sharing my life experience. It is up to the individuals themselves to differentiate between good and bad.

      when you say that you don't mean to be harsh or pedantic, unfortunately you already have. It upsets me that you can simply judge a person this way and if you must know, in Islam, there are ways that you can advise your Muslim sisters, and this is not one of them. because you have belittled me infront of all my followers and I can't lie and say that I'm not embarrased by it.

      Delete
    2. Masha Allah sister, I couldn't have hoped for a better reply from your side. Alhamdulillah, truly my intention was to determine your standing on this 'couple' issue. I was deeply disappointed that you were involved in this and so I felt that I had to comment on this post. I am truly sorry if you feel I have in some way or other belittled you. Unfortunately, only after posting the said comment I had the hind sight of thinking to e-mail you personally. It was not my intent to embarrass you in front of your followers.
      If anything, it shows that you regret your actions and I feel your reply had actually enlightened your readers on what you really feel about this 'couple' issue. If you want to delete my comments, please go ahead, but there's just one thing I hope you could do that is to re-assert that boyfriends are not the Islamic way. Forgive me if the comment seemed overly judgmental in any way. I sincerely hope your readers feel as enlightened as I am as to your standing on this issue. All bad things are from myself and good things from Allah. Wassalam

      Delete
  5. owh ada ek teknik 2 minggu..hihi..tp mmg sweet..kih2..
    tahniah utk kamu berdua..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you sweetie;) dah nak jadi isteri orang dah ni! huhu

      Delete
  6. it's a sweet story (though i dont really understand the language), remind me of a TV series : How I Met Your Mother ^^
    i congrats u, our brides wannabe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. awhh thanks love! hehe sebenarnye panjang lagi ceritanya..tapi cukup la bg skit2 je:p

      Delete
  7. lapaq nasi minyak dah ni :P

    ReplyDelete
  8. aishahhhhh !! finally, tahu juga kisah aishah dan shafiq ~ so sweet :) hanya tahu aishah n fiq je kat uia tu partner tapi tak pernah tahu detail . :) congrats aishah. nanti beritahu namee date kahwin okay. :)).. mesti aishah sangat2 cantik !!! barbie :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe nameeee!thank you thank you;) nnti jemput dtg tau! tggu kad ok;))

      Delete
  9. oh aisha i wish there was an english version for those of us who unfortun' only speak english ,please lol

    ReplyDelete
  10. congrats! a great love story! wish u have a happy marriage! :)

    ReplyDelete
  11. ohh aisyah..thanks 4 sharing this 2 weeks method..huhu sy tau sy agak desperate rite now coz honestly,im d process of knowing someone but...hmmm let me just keep it to myself as skg da kmbali ke alam nyata y jodoh dan prtemuan sumenye di tangan Allah.neway, wish u guys slmat sglanya shingga ke hari bahagia nnti. ok ^^

    ReplyDelete
  12. heee..sweet..sy pon kenal hubby masa matrik..Hope aisyah n encik teknik 2 minggu akan kekal sampai syurga =)

    ReplyDelete

Salam to all readers..

No disrespectful or offensive comments should be posted here that includes insulting other commentators, or Allah S.W.T or His Prophets (peace be upon them). and for guys, please respect this as a private space for women. there are too many things on this site that you should be lowering your gaze from.

thank you so much.