Thursday, 19 April 2012

Do It Like A Boss.

Assalamualaikum;) It's been quite a while since I last talked about work. So today Imma tell you a bit about what I do, at work that is. like in the office, when I go to work, where there's a computer and stuff. *big slap* stop rambling girlll!

Ok ok, so I teach. I teach Architecture, Engineering and Quantity Surveying students at foundation level. What do I teach them you might ask? Well, I teach them to be awesome. yeah.

ok just kidding.

I teach them mostly about architectural design and drawing conventions. I also used to teach Built Environment subject but this semester I'm no longer teaching that subject since I received 2 very large group of students which are already a handful to manage. Tehee. Ok now let's talk a bit about DESIGN, my favorite!

Design has always been a huge part of my life, I love learning about different ideas and new concepts that shape any kind of design, be it in fine arts, architecture, fashion, industrial design, etc. Part of the Integrated Design subject component that I teach is in fact about design process. I kid you not, design is a hard subject. So if you've never taken a design-based subject, don't freakin tell me it's easy!! OK!!  +___o

*emo*

Sorry about that.

Another component that comes with design is, they are required to produce a Site Analysis before they are able to design according to a given context. Now a site analysis is carried out at the outset of a  Project. So this semester I took my students to Putrajaya for their very first Site Analysis (I think!)

And this is what a site analysis looks like (well, actually not really) I don't really have good pictures, ni sume gambar curik dari FB students, hehew) :
    Le me giving out instructions before le students start doing their site analysis.

Hoi! orang dok membebel die berposing pulak. 
Huish rajin betol student ni..patutla rajin..Aishah jgk name :p kihkih
Ni orang suruh measure site die buat main pulak. budak2 zaman sekarang ni.
Dah selesai, tunggu bas punye lame. bus driver tu mesti pergi sopping kat Alamanda. sampai tertido student yang sorang ni.
Ni adalah first aid kit. Bawak murid2 pegi keluar bukan boleh main2. 
Ok selesai site analysis, eh eh, ape ke hey tulis dalam BM pulak ni. Rewind2.. ehemm.. When students are done with the site analysis, only then they can start designing their individual proposed projects. But the pictures below aren't their individual projects, this was just a group assignment to study on design approach as part of their Precedent Studies.

So yeah..that's basically what I do for a living. To some it might seem like *big yawnssssss* but actually, It's the best-est job in the world:) (ok maybe not the best-est best job but, you know) I have no idea what the purpose of this whole entry in the first place is. It might have something to do with my new shoes. hrmmm. Oh well! *skips away*




ni name die pose skema.
*All photos courtesy of my students, Hidayah & Azman ( I think!) 

Well that's all folks! In the meantime,

DO WHAT YOU LOVE. 
LOVE WHAT YOU DO.

Till then! xx

Thursday, 12 April 2012

How I Met Your Dad (this entry is for my future kids who don't exist yet)

Assalamualaikum semua dan selamat tengahari. Mintak maaf pada pembaca pembaca antarabangsa yang mungkin tidak faham dengan tulisan saya pada entry kali ini. Tu la, sape suruh tak pandai BM. hehe. Entah kenapa hari jumaat yang mulia ni membuat saya terinspirasi untuk menulis dalam bahasa ibunda yang tercinta. Sebenarnye hari ini saya cube untuk berkongsi satu pengalaman bagaimanan nak mengorat awek. Teknik ini bukanlah daripada hasil kajian saintis yang terbukti mujarabnya tetapi sekadar dari pengalaman hidup yang dirasakan cukup berguna. Omputeh kata, this is based on a true story. Jadi kalau anda nak mencube teknik mengorat ini lepas tu tak jadi, janganlah salahkan saya, salahkan diri sendiri yang tak pandai mengorat. hehew.

Begini ya, sewaktu saya baru masuk matric uia pj dulu, saya baru di-dumpkan dan di-friend-zone-kan oleh ex-boypren yang agak sengal lalu saya pun patah hati waktu itu. Sebab tu lah saya tak galakkan adik-adik bercinta waktu sekolah, membazir masa saja murid murid. Lebih afdhol tumpu pada pelajaran je! Anyways, berbalik pada waktu saya di matric. Saya menjadi keras hati waktu itu dan agak membenci lelaki. Bile ade lelaki yang datang nak mengurat, saya permainkan saja kerana perasaan nak membalas dendam terhadap lelaki tu agak membuak-buak. Saya jadi seperti seorang player kejap. Kejap je la tapi. Sebab saya ni tak pandai sangat nak jadi kejam. Dan saya tidaklah sampai mematahkan hati sesiapa kerana lelaki-lelaki yang megurat saya tu pun sumenye bukan serius. Mereka ni spesies yang mengurat sekadar untuk nak ade awek, bukan nak dibuat isteri. Jadi saya terus berkeras hati dan menepis segala ayat-ayat manis(manis keww?) dari sang lelaki.

Tiba pada suatu hari, saya dapat satu sms daripada seorang jejaka..pada mulenye saya tidak tahu siapakah gerangan mamat yg meng-sms saya ni sehingga die memberitahu saya namanye. Shafiq atau nama panggilannye Fiq, merupakan studiomate saya waktu matric dulu tapi die senior saya setahun jagung. Kami tak pernah bertegur pun dalam studio kerana kami memang pemalu begitu. hehew. Lalu kami pun mule bersms dan saya dapat merasakan die ikhlas mahu berkawan dengan saya. Die seorang lelaki yang agak reserved(bukan maksudnye ditempah ye, tapi maksudnye disini ialah die nampak serius, kurang bersosial dan dalam dunianya sendiri) Tak seperti lelaki lain yang kepoh dan seperti mintak pelempang. Jadi saya pun layankan sms-nya. Selepas beberape minggu mengenali satu sama lain dengan lebih dekat melalui sms, saya mula rase selesa dengan karakternye dan percaya die boleh menjadi kawan yang baik. Kami tak banyak persamaan dan itu yang membuatkan saya tertarik. Walau kami mempunyai terlalu banyak perbezaan, namun terdapat satu titik keserasian yang kami cari. Kalau nak diumpamakan kami ni bangunan, die ni ibarat bangunan Istana Kenangan, saya ni pula ibarat bangunan Muzium Gugenheim.

Ok sambung balik cerita tadi, sedang seronok berkawan dan bersms, pada satu mase ni die tidak meng-sms saya lagi atau membalas sms saya. Keadaan ini membuatkan saya hairan, adakah die sudah tidak sudi berkawan dengan saya? Saya begitu tertanya2..adakah die sakit? atau barangkali die busy, saya pun terus menunggu..2 minggu berlalu, kemudian die meng-sms saya kembali..terubat rindu dihati walaupun saya hanye status berkawan dengan die pada waktu itu. Tapi saya mula sedar.. kalau betul die hanya kawan pada saya, saya tidak mungkin akan rase perasaan yang saya rase pada waktu itu. nampak sangat kantoi.

Lepas dah bertahun kenal baru die bagitau saya pasal teknik 2 minggu tu. hampeh betol. Mana belajar ntah die ni. Namun peristiwa ini sentiasa dijadikan bahan gurau senda yang sangat evergreen.

5 tahun berlalu..tak sangka mamat yang gune teknik 2 minggu nak mengurat saya tu akhirnya dah nak jadi suami saya tak lame lagi. Sebenarnye, bukan teknik 2 minggu tu yang buat saya jatuh hati padanya, tapi mmg telah tertulis oleh Allah s.w.t bahawa dialah jodoh yang saya cari selama ni.

:)

Wednesday, 11 April 2012

Topshop MidValley Private Re-Opening

Last night I attended the Topshop Midvalley re-opening with the ever so lovely Ami Schaheera! hehew:p Basically the event was to introduce the new Topshop Spring/Summer collection as well as the new re-vamped store, which I can assure you, looks amazing! Let's enjoy the photos already, shall we?


Shoes galore!! *faints*

Ami & I

Among the fashionable guests in attendance.
Spokesperson form Topshop London talking about the collection

Loooove this look!
Ok you can cry now. T_T
One of my favorites from the collection!
Hands off Ami, that one's mine! MUAHAHAHA
Another favorite!




Camwhoring as usual
Love love love!
Another favorite. ehh sumelah favorite! 
ngeeee^_^
This is what Ami got. dope! 
Me, Jezmine and Ami<3
Boho inspired outfit
What we got in the goodie bag. Thank you Topshop! 
Till then! Goodnight for now! xx

Sunday, 8 April 2012

Weekend Getaway : Kundasang & Kota Kinabalu

A quick post of my weekend vacation in Sabah. All I can say is that it was short and sweet! I will definitely come to Sabah again, insyaAllah if I have the chance! Enjoy some photos! xx
 
Kundasang

I'm wearing this gorgeous skirt by MAIA. also, check out their website HERE






terpaksa censor, aurat lelaki tu! hihik
 
 
Ketam yang paling manis dan paling heaven saya pernah makan

Till then! xx